Vækst og grøn økonomi

Krisen har kostet 200.000 job i den private sektor

Finanskrisen og den efterfølgende krise på arbejdsmarkedet er gået hårdt ud over arbejdspladserne i Danmark, og siden krisen satte ind er hele 200000 job forsvundet fra det danske arbejdsmarked - dermed har krisen kostet mere end dobbelt så mange arbejdspladser som de to oliekriser.

Siden krisens udbrud i efteråret 2008, er hele 175.000 arbejdspladser gået tabt. Ser man på den private sektor alene er intet mindre end 199.000 arbejdspladser gået tabt, hvilket svarer til ca. hver 10. arbejdsplads på det private danske arbejdsmarked. Dermed er næsten hele beskæftigelsesfremgangen, som blev høstet i de gode år fra 2004-2008 tæt på at være blevet sat over styr.

Sammenlignet med tidligere kriser, som f.eks. 1. og 2. oliekrise, er der ved denne krise tale om et langt større beskæftigelsesfald.

Halvandet år efter oliekrisernes udbrud (seks kvartaler) var der gået 60-80.000 arbejdspladser tabt. Til sammenligning er der gået mere end det dobbelte antal arbejdspladser tabt under den nuværende krise. Det vidner om, at finanskrisen og den efterfølgende arbejdsmarkedskrise har været historisk hård ved det danske arbejdsmarked.

66.000 job forsvundet i industrien siden efteråret 2008
Når man ser på beskæftigelsesfaldene fordelt på hovedbrancher, viser det sig, at det specielt er industrien og byggeriet, som har mistet arbejdspladser.

Begge erhverv har således mistet mere end 16 pct. af deres beskæftigelse siden krisens udbrud. Alene i industrien har jobtabbet været på 66.000 siden krisen satte ind, mens bygge- og anlægssektoren har tabt 34.000 arbejdspladser.

Handel, hoteller og restauranter har siden toppen i 3. kvartal 2008 tabt 33.000 arbejdspladser, hvilket svarer til 5,7 pct. af beskæftigelsen, mens transport, post og tele har tabt 19.000 arbejdspladser (10,2 pct.).

Generelt har servicefagene haft en hård medfart under denne krise. Det skyldes især, at det private forbrug samt tjenesteeksporten har været hårdt ramt, men servicesektoren yder/leverer i forhold til tidligere også flere input til f.eks. bygge- og anlægssektoren og industrien.

Enkelte servicefag såsom finansiering og forsikring er dog beskæftigelsesmæssigt sluppet billigt under denne krise, ligesom beskæftigelsesfremgangen i offentlige og personlige tjenester på 28.000 personer har begrænset det samlede tab af arbejdspladser under denne krise.

Udviklingen i beskæftigelsen skal ikke mindst ses i lyset af de store produktionsfald i byggeriet og in-dustrien. Bygge- og anlægssektoren, råstofudvinding og industrien har haft meget voldsomme produk-tionsfald på hhv. 18,6 pct., 7,9 pct. og 4,4 pct. Men også enkelte servicefag har oplevet store fald i deres egenproduktion. Det gælder specielt Handel, hotel og restaurationer, hvor BVT faldt med 2,6 pct. fra 1. kvartal 2009 til 1. kvartal 2010.

Fortsat udsigt til jobtab i Danmark
Udviklingen det seneste kvartal peger på stagnerende eller kun svagt faldende beskæftigelse i flere af servicefagene – dog falder beskæftigelsen i bygge- og anlæg og industrien fortsat, hvor beskæftigelsen det seneste kvartal er faldet med hhv. 9.000 og 6.000 personer.

Samlet er 19.000 private arbejdspladser gået tabt det seneste kvartal. De værste tab af arbejdspladser ser ud til at være overstået, men omvendt er der med de forholdsvise moderate vækstudsigter ikke tegn på nogen markant vending i erhvervene.

De varslede fyringer – senest på Vestas – er kommet op på et lidt højere niveau igen og antallet af ledige stillinger på arbejdsmarkedet er på sit laveste siden 2004. Derfor vurderer AE, at beskæftigelsen fortsat vil falde et stykke tid endnu.

Omtalt i TV-Avisen 18:30 d. 18. august 2010.