Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Knap hver 3. af de unge ufaglærte er arbejdsløse i EU

Arbejdsløsheden blandt ufaglærte i EU fortsætter med at vokse. Blandt de ufaglærte er næsten 20 pct. uden job, mens for personer med en videregående uddannelse er det lidt over 6 pct. Specielt for de unge er arbejdsløsheden alarmerende høj. Over 30 pct. af de unge ufaglærte er således arbejdsløse.

Arbejdsløsheden i EU er i øjeblikket på ca. 26½ mio. Det svarer til, at ca. 10,9 pct. af den europæiske arbejdsstyrke mangler et job. I Euroområdet er arbejdsløsheden på 12,1 pct. – det højeste niveau, som er målt i de knap 20 år, som man har data for.

Mindst ligeså bekymrende er ungdomsledigheden for de 15-24 årige, som i øjeblikket er omkring 24 pct. i Euroområdet. Det er samtidig det højeste niveau, som er målt i Euroområdet og i EU-15, hvor data går tilbage til 1993 er ungdomsledigheden også rekordhøj.

Værst ser det ud for unge ufaglærte under 25, hvor 31,2 procent eller ca. 2,2 mio. personer er arbejdsløse. Det svarer til næsten 40 pct. af alle arbejdsløse unge mellem 15 og 24 år.

Før krisen var ledigheden blandt denne gruppe på 22,1 procent, og den generelle stigning i ledigheden blandt de lavest uddannede har således medført, at næsten hver tredje ung uden uddannelse i arbejdsstyrken er arbejdsløs.

Behov for at løfte uddannelsesniveauet i EU

Krisen har gjort det endnu vanskeligere for de ufaglærte at begå sig på det europæiske arbejdsmarked, og de kommende år bliver det efter alt at dømme mindst lige så vanskeligt. De ufaglærte risikerer derfor at hænge fast i arbejdsløshed.

Udover at fokusere på vækst og beskæftigelse ved hjælp af vækstpakker, er det mindst lige så vigtigt, at EU også fokuserer på uddannelse de kommende år, så arbejdsstyrken i de europæiske lande, er bedre rustet til de opgaver, som venter efter krisen.

Uddannelse gør det også lettere at få arbejde i andre lande, hvor jobmulighederne måske er bedre end i ens eget hjemland. Samtidig er uddannelse en af de vigtigste vækstmotorer og en af de vigtigste kilder til at øge produktiviteten i EU.

Endelig får man heller ikke det maksimale udbytte af de arbejdsmarkedsreformer, som man ønsker at gennemføre, og som vi i Danmark allerede har gennemført og er ved at gennemføre, hvis arbejdsløsheden forbliver høj, og arbejdsstyrken ikke er klædt ordentligt på.

Omtalt af Politiken d. 30. august 2013