Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Hver 5. nyuddannet er ramt af ledighed i månedsvis

Det er ikke blevet lettere for nyuddannede at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Hver femte nyuddannet fra 2012 er gået direkte ud i mindst 20 ugers ledighed. Den længerevarende ledighed er især et nyt fænomen blandt nyuddannede faglærte og professionsbachelorer, hvor mellem 15 og 20 procent i dag går direkte ud i ledighed. Det skete for under 3 procent før krisen.

AE har undersøgt ledigheden blandt nyuddannede. Ud fra de nyeste registeroplysninger fra Danmarks Statistik er det muligt at undersøge de nyuddannedes overgang til arbejdsmarkedet helt frem til dem, der færdiggjorde deres uddannelse i slutningen af 2012.

Hver fjerde nyuddannet med en erhvervskompetencegivende uddannelse gik direkte ud i mindst 13 ugers ledighed i 2012, mens hver femte gik ud i mindst 20 ugers sammenhængende ledighed, hvilket svarer til over 4,5 måneds ledighed. Det er den højeste andel siden 1994, dvs. så langt tilbage som man kan lave denne opgørelse.

Tallene for årgang 2012 dækker over en firdobling af ledigheden, siden den økonomiske krise satte ind i 2008. I 2008 gik omkring hver 20. nyuddannet ud i mindst 20 ugers ledighed efter endt uddannelse, mens det i dag er hver 5. nyuddannet.

Det er især akademikere, der har svært ved at finde arbejde efter endt uddannelse. I gennemsnit går 19 procent af de nyuddannede direkte ud i mindst 20 ugers ledighed, mens det blandt akademikere er 24 procent. Blandt nyuddannede med korte- eller mellemlange videregående uddannelser, dvs. erhvervsakademiuddannelser og professionsbachelorer, går 19-20 procent ud i mindst 20 ugers ledighed, mens det blandt faglærte er omkring 15 procent.

Alle nyuddannede uanset uddannelseslængde har oplevet stigende ledighed siden 2008. Men der er stor forskel på, hvor meget ledigheden er steget. For akademikere og personer med korte videregående uddannelser er andelen mere end fordoblet siden 2008, men for nyuddannede faglærte og professionsbachelorer er der tale om en seks eller syvdobling.

I 2008 gik 2 procent af de nyuddannede faglærte ud i mindst 20 ugers ledighed, mens det gjaldt godt 15 procent i årgang 2012. Tilsvarende er andelen af længerevarende ledige blandt nyuddannede med en mellemlang videregående uddannelse steget fra 3 til 20 procent.

Under hver 20. nyuddannet med en faglært eller mellemlang videregående uddannelse gik således ud i længerevarende ledighed før den økonomiske krise. Tidligere var dimittendledighed et relativt ukendt fænomen blandt faglærte og professionsbachelorer og ikke nær så udbredt som blandt akademikere og uddannede fra erhvervsakademierne.

Udviklingen fra 2011 til 2012 viser ikke tegn på forbedring. Især blandt faglærte og akademikere er det blevet markant sværere at få fodfæste på arbejdsmarkedet inden for det seneste år.

Omtalt af Jyllands-Posten d. 6. august 2013