Kontakt

Overførselsmodtagere

Gruppen på overførsler er skrumpet de sidste 20 år

Andelen på overførselsindkomst har de sidste 20 år haft en faldende tendens. I dag er 736.000 personer på overførselsindkomst, når man ser bort fra støttet beskæftigelse. Nogle af forklaringerne på udviklingen skal findes i, at flere er begyndt på uddannelse, mens store årgange trækker sig tilbage på folkepension.

Da krisen brød ud voksede antallet af overførselsmodtagere. Det skyldtes isæt, at antallet af ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere voksede.

Men på trods af krisen var andelen af overførselsmodtagere i 2013 den laveste siden 2008. Det er en bemærkelsesværdig udvikling.

Ca. 812.000 personer var således på overførselsindkomst i 2013, når man ser bort fra studerende og pensionister. Og sorterer man ydermere også folk på støttet beskæftigelse fra, lå antallet af overførselsesmodtagere på 736.000 i 2013.

I forhold til 2012 er de 736.000 et fald på næsten 20.000 personer.

Flere årsager til faldet i folk på overførselsindkomst
Det bemærkelsesværdige fald gennem krisen kan dække over flere ting.

Først og fremmest er flere begyndt på en uddannelse. Ifølge Økonomisk Redegørelse steg antallet af SU-modtagere således fra 2009 og frem til 2013 med 80.000 personer.

Samtidig er store årgange så småt overgået til folkepension, mens også gruppen af personer i den arbejdsdygtige alder, som står uden offentlige forsørgelse, er vokset i løbet af krisen.

Udviklingen er modsat det billede, man ellers får præsenteret i den økonomiske debat. Men faktisk har der siden midten af 90'erne været en faldende tendens i antallet af overførselsmodtagere.

Danmark har den fjerde højeste beskæftigelsesfrekvens i EU
Selvom ca. hver femte dansker i den arbejdsdygtige alder herhjemme er på overførselsindkomst, har Danmark den fjerde højeste beskæftigelsesfrekvens i EU.

I Danmark ligger beskæftigelsesfrekvens på godt og vel 72 pct., mens den i EU-27 som helhed er på 64,1 pct.

Så selvom en femtedel af danskerne er på en overførselsindkomst, betyder det tydeligvis ikke, at danskerne ikke arbejder. Tværtimod.

Under den økonomiske krise har mange danskere imidlertid mistet deres arbejde, hvilket har betydet at særligt gruppen, der modtager kontanthjælp, er steget markant i de senere år.

Omtalt af Jyllands-Posten d. 12. april 2014