Kontakt

Økonomisk krise

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr.

Indbyggerne i Danmark er i gennemsnit gode for 1.168.000 kr., når al gæld er trukket fra al formue - bl.a. i boliger, biler mv. Der er i den økonomiske debat ofte fokus på husholdningernes store gæld. Denne gæld modsvares imidlertid af en endnu større formue. En stor del af formuen er sparet op i pensioner og er en solid bund under de offentlige finanser og dansk økonomi.

En ny opgørelse baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at indbyggerne i Danmark i gennemsnit er gode for 1.168.000 kr., når al gæld er trukket fra al formue, herunder i boliger, biler mv.

Der er i den økonomiske debat ofte fokus på danske husholdningers høje bruttogæld. Danmarks Statistik har i slutningen af juni udsendt en opgørelse af danske husholdningers gæld og formue. Ifølge den havde husholdningerne ved udgangen af 2014 en gæld på 2.632 mia. kr. Det svarer til ca. 137 pct. af BNP.

Husholdningernes gæld er altså stor, men den finansielle formue er endnu større. Den finansielle nettoformue er nemlig opgjort til 2.940 mia. kr.

Ud over den finansielle formue har husholdningerne ifølge Danmarks Statistik værdier i boliger, biler, mv. på godt 3.650 mia. kr. (190 pct. af BNP). Det betyder, at den samlede nettoformue (samlede formue fratrukket al gæld) er på 6.590 mia. kr. Det svarer til 343 pct. af BNP eller godt 1.168.000 kr. per dansker fra spæd til olding.

Kigger man på udviklingen i nettoformuen, ligger vi fortsat lidt under toppen fra 2006, men samtidig langt højere end i 2004, før seneste opsving satte ind. Den samlede stigning i nettoformuen er på ca. 87 pct. af BNP fra 2004-2014. Det svarer til en stigning i formuen på ca. 112 pct. af BNP. Gælden er til sammenligning øget godt 25 pct. af BNP. Gælden er altså øget, men formuen er steget mere end 4 gange så meget.

At danske husholdninger i international sammenhæng har en stor bruttogæld er velkendt. Men dette forhold kan ikke ses uafhængigt at, at formuen/aktiverne samlet set er markant større. At husholdningerne har en høj bruttogæld i Danmark må ses i sammenhæng med et veludviklet realkreditsystem, store pensionsformuer, velpolstrede virksomheder og holdbare offentlige finanser.

Omtalt af Berlingske d. 3. august 2015.