Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Frygt for flaskehalse er overdrevet

I den økonomiske debat er flere begyndt at frygte flaskehalse på arbejdsmarkedet. Vismændene vurderer imidlertid, at beskæftigelsen i øjeblikket ligger ca. 85.000 personer under sit strukturelle niveau. I de arbejdsløses jobportal er der ca. 17 arbejdsløse pr. ledig stilling. Endelig er lønstigningerne fortsat meget moderate.

Bruttoledigheden er aktuelt på ca. 5 pct. af arbejdsstyrken og ligger dermed forholdsvist tæt på sit strukturelle niveau, hvilket har rejst en frygt for, at vi allerede nu begynder at mangle arbejdskraft.

Bruttoledigheden har dog kraftigt undervurderet nedturen på arbejdsmarkedet, og er derfor ikke et godt mål for den ledige kapacitet på arbejdsmarkedet. Mange grupper tælles slet ikke med i bruttoledigheden og bruttoledigheden har været kraftigt påvirket af udfaldet af dagpengesystemet og senest af kontanthjælpsreformen. Specielt kontanthjælpsreformen betyder, at der i dag er et reelt databrud i bruttoledigheden, som gør at bruttoledigheden ikke kan anvendes til at sige noget om den ledige kapacitet på arbejdsmarkedet.

Tager man i stedet udgangspunkt i beskæftigelsen vurderer vismændene, at beskæftigelsen fortsat ligger knap 85.000 personer under sit strukturelle niveau. Dvs. beskæftigelsen i dag kunne vokse med yderlige 85.000 personer uden det medfører et opadgående pres på lønninger og inflation som følge af mangel på arbejdskraft.

Konkurrencen om de job der slås op er forsat hård. Antallet af arbejdsløse i forhold til antallet af ledige stillinger i Jobnet er på ca. 17 arbejdsløse pr. ledig stilling, når man anvender AKU-ledigheden korrigeret for studerende. I 2007-2008, hvor arbejdsmarkedet sidst oplevede flaskehalse, var der under 5 arbejdsløse pr. ledig stilling.

Selvom der pt. ikke er meget der tyder på større flaskehalsproblemer her og nu, kan der fremadrettet opstå lokale flaskehalsproblemer på det danske arbejdsmarked, hvor man risikerer at mangle uddannet arbejdskraft.

AE’s fremskrivninger viser f.eks., at vi 2020 kan risikere at mangle ca. 30.000 faglærte, hvis det ikke lykkes at få markant flere til at gennemføre en erhvervsfaglig uddannelse.

Det er dog ikke en problematik man løser ved flere arbejdsmarkedsreformer, som kun har fokus på antallet af hænder. Det er derimod en problematik man løser ved at sikre, at flere unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse, og man hele tiden tænker i målrettet opkvalificering og efteruddannelse af arbejdsstyrken.

Omtalt af Politiken d. 8. juli 2014