Kontakt

Overførselsmodtagere

Folk i job flytter til storbyområderne

Danskernes tilknytning til arbejdsmarkedet har stor indvirkning på deres flyttemønster rundt om i landet. Der er således en klar tendens til at højtlønnede og lønmodtagere på mellemniveau flytter mod storbyområderne, mens lønmodtagere på grundniveau, arbejdsløse og pensionister flytter den anden vej.

Mellem 2009 og 2011 flyttede 362.000 danskere fra én kommune til en anden. Og bag tallene sker der en bemærkelsesværdig demografisk udvikling. Således er procentdelen af arbejdsløse tilflyttere konsekvent lavere i og omkring storbyområderne Aarhus og København end i resten af landet.

Vest- og Sydsjælland oplever omvendt landets højeste tilflytningsrate for arbejdsløse samt folke- og førtidspensionister, der generelt følger samme flyttemønster som de arbejdsløse.

Af de 362.000 danskere var knap 195.000 i beskæftigelse. Heraf flyttede 125.000 til Hovedstadsområdet og Østjylland, mens de resterende 68.000 flyttede ud i resten af landet. Dermed var der altså en klar flyttestrøm mod storbyområderne omkring København og Østjylland.

Derudover viser AE’s analyse, at når lønmodtagere på højeste- og mellemniveau flytter til storbyområderne, flytter lønmodtagere på grundniveau og arbejdsløse fra selvsamme kommuner. Således har ingen landsdel oplevet en vækst i tilflyttere fra begge grupper.

Nordsjælland og Københavns omegn er de højtlønnedes foretrukne destinationer med en tilflytningsvækst på henholdsvis 10,5 og 4,7 procentpoint, mens Vest- og Sydsjælland, Nordjylland og Fyn oplever den største fraflytning af samme arbejdsmarkedsgruppe.

Førtidspensionister og arbejdsløse flytter til Lolland Kommune
Danmarkskortet for de arbejdsløse tilflyttere illustrerer tydeligt betydningen af danskernes tilknytning til arbejdsmarkedet for deres flyttemønster. Storbyområderne omkring København og Aarhus samt Østjylland har færrest arbejdsløse tilflyttere, mens billedet er det omvendte i Nordjylland, Sønderjylland samt Vest- og Sydsjælland.

Hvis man brækker Vest- og Sydsjælland op i kommuner, ses det tydeligt at Lolland Kommune oplever den klart laveste tilflytning af beskæftigede. Kun ca. 56 procent af kommunens tilflyttere i 2011 var beskæftigede, mens 13,4 procent var arbejdsløse og 20 procent var førtidspensionister. Dermed ligger Lolland Kommunes tilflytning af førtidspensionister 15 procent over landsgennemsnittet.

Stevns, Holbæk og Ringsted Kommune er derimod de kommuner i Vest- og Sydsjælland som tiltrækker flest beskæftigede.

En stærkere regional erhvervspolitik og bedre pendlermuligheder kan vende udviklingen
Samlet set skaber det en dobbeltudfordring for det danske arbejdsmarked. For når jobmulighederne er størst i de større byområder, og arbejdspladser forsvinder i de øvrige dele af landet, bliver der større risiko for at ende i ledighed når man flytter fra storbyområderne.

Samtidigt gør forskellene i boligudgifter, at det kan være svært for arbejdsløse udenfor de store byområder at få økonomien til at hænge sammen, hvis de ønsker at flytte mod byområderne, hvor jobchancerne er størst.

For at imødekomme udviklingen kunne en bedre regional erhvervspolitik, der sigter mod at skabe flere arbejdspladser inden for industri og håndværk, samt bedre pendlermuligheder og billigere boliger i storbyområderne være positive tiltag, der kan bidrage til at vende udviklingen.

Omtalt af Jyllands-Posten d. 17. februar 2014.