Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Fald i ledigheden modsvares af flere i deltidsjob

Tal fra Danmarks Statistiks Arbejdskraftsundersøgelse (AKU) viser, at ledigheden er faldet siden årsskiftet. For de 15-64-årige er ledigheden faldet med 13.000 personer i årets to første kvartaler. Samtidig med faldet i AKU-ledigheden er AKU-beskæftigelsen faktisk vokset mere, end arbejdsløsheden er faldet. Den voksende beskæftigelse kan tilskrives, at flere er ansat på deltid.

Bruttoledigheden er siden årsskiftet faldet med 11.100 fuldtidspersoner. Hvor mange af disse, der er faldet ud af statistikken, fordi de ikke længere modtager dagpenge eller kontanthjælp, er dog usikkert.

Den stikprøvebaserede ledighedsstatistik, AKU, hvor folk selv skal angive, om de er ledige eller i job, er dog også faldet. Det kan dog ikke afvises, at også AKU-ledigheden også kan være påvirket af udfaldet af dagpengesystemet.

Samlet er AKU-ledigheden for de 15-64-årige i årets to første kvartaler faldet med 13.000 personer.

Mens AKU-ledigheden er faldet, er AKU-beskæftigelsen vokset næsten tilsvarende. Stigningen i AKU-beskæftigelsen er overraskende i lyset af andre statistikker, men dækker tilsyneladende over, at flere arbejder på deltid.

Samlet er antallet af beskæftigede på deltid vokset med 26.000 personer i årets to første kvartaler, mens antallet af personer på fuld tid er faldet med knap 14.000 personer.

Umiddelbart er det positivt, at det danske arbejdsmarked er så fleksibelt og tilpasningsdygtigt, at flere tilsyneladende har kunnet få et deltidsarbejde og på den måde kan beholde kontakten til arbejdsmarkedet. Det vidner desuden om, at der blandt danskerne er en villighed til at tage arbejde på deltid.

Samtidig tegner der sig i horisonten konturerne af et opsving. Opsvinget tegner dog svagt – bl.a. pga. de massive sparepakker, der fortsat gennemføres i EU.

Derfor er der fortsat brug for initiativer, som på den korte bane skubber bag på vækst og beskæftigelse her og nu. Vi må for alt i verden ikke gentage fejlen fra genopretningspakken i 2010, hvor det begyndende opsving blev kvalt, før det var kommet ordentlig i gang.

Endnu mangler vi at se det afgørende gennembrud i jobindikatorerne. Væksten i antallet af nye jobannoncer på Jobindex er fx gået i stå de seneste par måneder.

Omtalt af Politiken d. 1. november 2013