Kontakt

Overførselsmodtagere

Færre ufaglærte unge havner på kontanthjælp

Færre af de unge, som ikke har anden uddannelse end grundskolen, havner på kontanthjælp. I 2013 var næsten hver fjerde ufaglærte ung på kontanthjælp, mens det i dag er knap hver femte. Gruppen af unge ufaglærte på kontanthjælp er således faldet med 5.000 personer. Flere unge kontanthjælpsmodtagere kommer i job eller under uddannelse.

Antallet af unge kontanthjælpsmodtagere er faldet med knap 5.000 fuldtidspersoner siden årsskiftet, hvor kontanthjælpsreformen trådte i kraft.

Unge uden anden uddannelse end grundskolen har særlig stor risiko for at komme på kontanthjælp. Indsatsen i den nye kontanthjælpsreform er da også især målrettet denne gruppe.

Af de 137.000 unge, der hverken var i gang med en uddannelse eller havde fuldført anden uddannelse end grundskolen, var 21,3 procent – eller mere end hver femte – på kontanthjælp i slutningen af 2014. Det er 3 procentpoint færre end året før.

Samtidig er der flere, der er begyndt på en uddannelse (1,3 procentpoint) eller er selvforsørgende (2,0 procentpoint). Selvforsørgende dækker unge, der ikke modtager en offentlig ydelse, og heller ikke er i beskæftigelse som lønmodtager. Det kan være unge, der forsørger sig selv på anden vis, forsørges af familien eller er selvstændige.

Der kan være flere forklaringer på, at færre ufaglærte unge havner på kontanthjælp. Ud fra denne opgørelse kan man ikke se, om det er afgangen, der er taget til, eller om tilgangen er faldet. Det er dog glædeligt, at færre unge er på kontanthjælp samtidig med, at flere ufaglærte unge er gået i gang med en uddannelse. Formålet med kontanthjælpsreformen har netop været, at få flere unge i gang med en uddannelse.

Omtalt af Jyllands-Posten d. 27. april 2015