Kontakt

Fattigdom

Færre fattige blandt ikke-vestlige indvandrere

Antallet af økonomisk fattige danskere er fra 2011 til 2012 faldet med 1.300 personer. Det er især indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande, der har oplevet store fald. Det er glædeligt, idet denne gruppe er overrepræsenteret i fattigdomsstatistikken og har haft den mest markante stigning i antallet af fattige fra 2002 til 2012.

I perioden 2011 til 2012 er antallet af økonomisk fattige personer dvs. personer der falder under fattigdomsgrænsen i mindst 3 år i træk, faldet fra 45.400 til 44.100.

Det er det første fald i en periode på over 10 år. Antallet af ikke-vestlige indvandrere, der er økonomisk fattige, er faldet med ca. 1.000 personer, og antallet af ikke-vestlige efterkommere, der er økonomisk fattige, er faldet med ca. 500 personer.

Dermed står gruppen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere for hele faldet i fattigdom, idet antallet af økonomisk fattige danskere er stort set uændret og antallet af økonomisk fattige indvandrere og efterkommere fra vestlige lande er steget en smule.

Faldet fra 2011 til 2012 skyldes især, at S-R-SF-regeringen afskaffede fattigdomsydelserne som en del af finansloven i 2012. Fra 2012 fik alle lige mulighed for at få kontanthjælp, hvilket kan have hjulpet mange indvandrerfamilier over fattigdomsgrænsen.

Fattigdomsydelserne, der blev indført af VK-regeringen i 2002, indskrænkede mange indvandrerfamiliers økonomiske råderum, idet bl.a. starthjælp, lav introduktionsydelse og kontanthjælpsloft ramte denne gruppe hårdt.

Afskaffelsen af fattigdomsydelserne har medvirket til at reducere fattigdommen blandt indvandrer og efterkommere. Fattigdommen er dog stadig høj for disse grupper.

Måden hvorpå vi kan reducere gruppen ydereligere skal findes i, at de økonomiske konjunkturer forbedres, ydereligere fokus på uddannelse, et mere rummeligt arbejdsmarked og at undgå flere vokser op i store ghettoområder. Indførelse af et nyt kontanthjælpsloft og nye fattigdomsydelser vil tvært imod øge fattigdommen i denne gruppe.

Omtalt af Politiken d. 18. juli 2014