Uddannelse

Drengene klarer sig dårligere end pigerne i 4 ud af 5 fag

I fire ud af fem fag ved afgangsprøverne i folkeskolen klarer pigerne sig bedre end drengene - Pigerne får i gennemsnit op til en hel karakter mere end drengene i nogle fag - Det er kun i matematik, at drengene klarer sig bedre end pigerne - Disse forskelle kan være en del af forklaringen på, at langt flere drenge end piger ikke får en ungdomsuddannelse.

Piger opnår generelt højere karakterer ved afgangsprøverne i 9. klasse end drengene. I gennemsnit har forskellen siden 2002 ligget på 0,6 karakterpoint, hvilket svarer til, at drengenes gennemsnit er 10 procent lavere end pigernes.

13,5 procent af drengene har siden 2002 fået så lavt et gennemsnit, at det svarer til at dumpe, mens det samme gælder for 10,9 procent af pigerne. Det vil altså sige, at mens hver 7. dreng har opnået, hvad der svarer til dumpekarakter i afgangsprøvens 5 vigtigste fag, så er det hver 9. pige.

Karakterniveauet kan forklare at drengene sakker bagud på uddannelse
Pigerne forlader folkeskolen med bedre karakterer end drengene. Pigerne er også dem, der klarer sig bedst, når det gælder om at komme videre i skolesystemet. Flere drenge end piger har ikke en ung-domsuddannelse som 25-årig.

21 procent af drengene kommer ikke videre i uddannelsessystemet efter folkeskolen, mens det gælder 17 procent af pigerne.

På de videregående uddannelser er billedet også skævt. Her har pigerne – modsat drengene – opfyldt målsætningerne om, at 60 procent skal have en videregående uddannelse, og 25 procent skal have en lang videregående uddannelse. Mens 47 procent af drengene har fået en videregående uddannelse, så gælder det 60,2 procent af pigerne.

Mere fokus på drengene
Drengene halter bagefter på uddannelse. Langt flere drenge end piger kommer ikke videre fra folkeskolen, og færre drenge får en videregående uddannelse. Så uanset om det gælder det at få en uddannelse, eller niveauet af den, så halter drengene bagefter.

Analysen peger på, at man i folkeskolen må rette et større fokus på drengene end i dag. Det er altså ikke kun i uddannelsessystemet efter folkeskolen, at man må sørge for, at der er noget på hylderne, der matcher drengene, for resultaterne viser, at folkeskolen i høj grad er pigernes skole.

Samtidig er det måske også på tide, at man i folkeskolen overvejer, om man kan gøre mere for at gøre eleverne klar til at tage en ungdomsuddannelse. Samfundet ændrer sig, og i dag er det svært at klare sig uden en uddannelse i bagagen.

Både den økonomiske krise, men også de strukturændringer, man vil se fremover, kommer til at betyde, at behovet for uddannet arbejdskraft stiger, mens der vil være overskud af ufaglærte. Derfor er det vigtigt, at folkeskolen ruster de unge bedre til at tage en uddannelse udover folkeskolen.

Omtalt af MetroXpress d. 3. december 2012