Kontakt

Beskæftigelse

Det danske arbejdsmarked er sundere end det tyske

I Tyskland er arbejdsløsheden aktuelt blandt de laveste i EU. Det tyske arbejdsmarked og de tyske Hartz-reformer er dog ikke et ønskværdigt forbillede. Trods kortere dagpengeperiode og lavere ledighedsydelser har tyskerne nemlig ikke formået at skabe et grundlæggende sundere arbejdsmarked end det danske.

På overfladen ser det tyske arbejdsmarked godt ud. Landet har umiddelbart en højere del af arbejdsstyrken i job end Danmark, og den tyske arbejdsløshed er blandt de laveste i EU - også for de unge.

På trods af de tyske arbejdsmarkedsreformer fra midten af 00'erne, også kendt som Hartz-reformerne, har man imidlertid ikke formået at skabe et grundlæggende sundere og mere dynamisk arbejdsmarked end det danske.

Tyskland døjer med strukturelle problemer
At det danske arbejdsmarked grundlæggende er sundere og mere dynamisk end det tyske, fremgår af flere nøgletal.

Først og fremmest er den strukturelle ledighed, altså den der beskriver arbejdsløsheden i en normal-konjunktur-situation, i Tyskland højere end i Danmark.Og derudover er tæt på halvdelen af Tysklands arbejdsløse langtidsledige, mens det "kun" gælder for 28 pct. i Danmark.

Og dykker man ned bag de tyske beskæftigelsestal, som altså på overfladen er bedre end de de danske, viser det sig at den markante stigning i antallet af beskæftigede i den tyske arbejdsstyrke efter Hartz-reformerne i høj grad skyldes en stigning i omfanget af deltidsarbejde.

Krisen har ramt Danmark hårdere end Tyskland
Hvad angår beskæftigelsesfrekvensen for de 15 til 64-årige i både Danmark og Tyskland, er det værd at bemærke at de unge under 25 år herhjemme i større omfang end i Tyskland har mistet tilknytningen til arbejdsmarkedet under krisen.

Ser man således bort fra de unge under 25 år, og i stedet betragter den del af arbejdsstyrken der er mellem 25 og 64 år, ses det at andelen af fuldtidsbeskæftigede faktisk er større i Danmark end i Tyskland.

Den stigende tyske beskæftigelsesfrekvens dækker altså over en stærk vækst i deltidsbeskæftigede samt at Danmark, og især Danmarks unge, har været hårdere ramt af krisen end i Tyskland.

Samlet set har de tyske Hartz-reformer bidraget til, et på overfladen pænere tysk arbejdsmarked, som dog grundlæggende altså hverken er sundere eller mere dynamisk end det danske.

Omtalt af Berlingske d. 24. april 2014