Kontakt

Det danske klassesamfund

De rigeste tjener mere og mere, mens de fattigste halter bagud

Uligheden er vokset markant de senere år, og i dag råder de 10 pct. rigeste danskere over mere end en femtedel af den samlede indkomst. Mens indkomsten for de rigeste 10 pct. er vokset med 30 procent siden 2003, så har de fattigste 10 pct. fået færre penge mellem hænderne. Hvis Danmark skal leve op til FN’s netop vedtagne bæredygtighedsmål, skal vi markant ændre den måde, indkomsterne fordeler sig på.

Uligheden er vokset siden midten af 90’erne, men over de seneste ti år er stigningen i ulighed taget til. I dag (2013) råder de 10 pct. rigeste danskere over 22,5 pct. af den samlede indkomstmasse.

Særligt siden starten af 00’erne har polariseringen taget fart. Fra 2003 til 2013 er indkomsten for de rigeste 10 pct. vokset med næsten 30 pct., mens de fattigste 10 pct. af danskerne oplevet en decideret tilbagegang i realindkomsten. De fattigste 10 pct. af befolkningen er den eneste befolkningsgruppe, der har fået en lavere real indkomst over det seneste årti.

FN har netop vedtaget bæredygtighedsmål for 2030. Mål nr. 10 handler om at mindske uligheden, herunder at sikre at indkomstfremgangen for de 40 pct. med lavest indkomst i landet er større end indkomstfremgangen for hele befolkningen.

De seneste tiltag fra regeringen – integrationsydelse på et beløb omkring SU-niveau og et nyt kontanthjælpsloft – går i den helt forkerte retning. Danmark skal til at ændre kurs, hvis vi skal nå FN-målet om mindre ulighed.

Omtalt af Information d. 19. oktober 2015.