Kontakt

International økonomi

Dansk industrieksport på højde med den tyske gennem krisen

Det høres ofte i den offentlige debat, at dansk industri fortsat har et stort konkurrenceevneproblem. Men hvis man sammenligner udviklingen i Danmarks industrieksport med Tysklands, klarer dansk industri sig lige så godt gennem krisen. Konkurrenceevne er tydeligvis andet og mere end løn, mængdemæssig produktion og valutakurs.

I den hjemlige økonomiske debat lyder det ofte, at Danmark og dansk industri har klaret sig dårligt gennem krisen, fordi den såkaldte lønkonkurrenceevne udviklede sig svagt op til finanskrisens udbrud.

Men hvis vi kigger på udviklingen i industriens eksport gennem krisen, ligger Danmark på højde med den tyske industrieksport.

Dansk og tysk industrieksport har udviklet sig nogenlunde parallelt under krisen. Tysk eksport oplevede godt nok et større fald end den danske ved krisens start, men også en kraftigere vækst da bunden var nået.

Senest var 2013 et relativt stærkt år for dansk industrieksport, og det skal bemærkes at udviklingen her ikke kun var trukket af eksport af medicin.

Samlet set ligger den tyske industrieksport nu 7½ pct. over før-krise niveau, mens den danske ligger 5½ pct. højere end før-krise niveau. Til sammenligning ligger både svensk og finsk industrieksport mærkbart under før-krise niveauet.

Lønkonkurrenceevne-debatten kan være mere tidssvarende
Set i lyset af påstandene om fortsat store konkurrenceevneproblemer er ovenstående udvikling noget paradoksal.

Konkurrenceevne handler også om design, kvalitet, innovation og leveringssikkerhed. Og altså ikke blot om løn, valutakurs og mængdemæssig produktivitet.

Derudover lader det også til, at man i sit fokus på dansk konkurrencevneproblem kigger for langt tilbage i tiden. Gennem krisen har vi tværtimod vundet lønkonkurrenceevne.

Og mon ikke at lønkonkurrenceevnen de sidste fem år betyder mere end udviklingen for omkring 10 år siden?

Omtalt af Børsen d. 10. april 2014