Kontakt

Vækst og grøn økonomi

Danmarks udlandsformue på niveau med den gæld, vi havde, da det stod værst til

Tal for 2. kvartal 2013 viser, at vores udlandsformue nu er lige så stor som den udlandsgæld, vi havde i 1988, da det stod værst til. Danmarks formue over for udlandet er opgjort til 725 mia. kr. ved udgangen af 2. kvartal 2013. Det svarer til omkring 39½ pct. af BNP, eller at hver dansker har ca. 129.500 kr. til gode i udlandet. Vores udlandsformue har forbedret sig meget stærkt siden krisen, og de seneste års overskud på betalingsbalancen forklarer en stor del af den positive udvikling.

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at vores formuestilling over for udlandet er blevet forbedret med ikke mindre end 895 mia. kr. siden krisen. Heraf forklarer betalingsbalanceoverskud i samme periode ca. 500 mia.kr.

Dermed er Danmarks udlandsformue nu oppe på 725 mia. kr. i 2. kvartal. Til sammenligning skyldte Danmark 715 mia. (2013-)kroner til udlandet, da udlandsgælden toppede tilbage i 1988.

Vores udlandsformue afhænger dels af Danmarks opsparingsoverskud eller -underskud over for udlandet (betalingsbalancen), og dels af værdiændringer på eksisterende aktiver og passiver.

Udviklingen i udlandsformuen afspejler, at vi siden 1990 – på nær et enkelt år – har haft et opsparingsoverskud over for udlandet. Siden 1. kvartal 2008 har der faktisk hvert eneste kvartal været positive bidrag fra vores betalingsbalance.

Værdiændringer på eksisterende aktiver og passiver har derimod haft meget store udsving med både store positive og negative bidrag. Samlet set har værdireguleringer siden 2008 dog haft et markant positivt bidrag til vores udlandsformue.

I forhold til overskuddet på betalingsbalancen afslører en dybere gennemgang af statistikkerne, at det især er handlen med varer, der trækker op. Det står i modsætning til det herskende billede i den økonomiske debat. Det er altså hverken vores energieksport eller vores tjenesteeksport, herunder søfart, der er den primære årsag til de rekordstore overskud de senere år.

Sammen med de senere års enorme opsparingsoverskud i den private sektor viser tallene, at det generelt ikke er penge, der er problemet i dansk økonomi. De enorme overskud vidner om, at dansk økonomi grundlæggende er sund. Vi står altså med et meget stærkt udgangspunkt.

Omtalt af Politiken d. 16. oktober 2013.