Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Antallet af kontanthjælpsmodtagere falder

Antallet af kontanthjælpsmodtagere er begyndt at falde. Siden årsskiftet er antallet af kontanthjælpsmodtagere faldet med knap 9.500 fuldtidspersoner. Samtidig har antallet af "svage kontanthjælpsmodtagere", som ikke regnes som en del af arbejdsstyrken, stabiliseret sig.

Siden 2010 har vi set et fald i antallet af overførselsmodtagere. Faldet har især været trukket af, at færre modtager efterløn, men som noget nyt er antallet af kontanthjælpsmodtagere også begyndt at falde.

Siden årsskiftet er antallet af kontanthjælpsmodtagere faldet med knap 9.500 fuldtidspersoner.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere var ellers vokset betydeligt i løbet af krisen. Fra juni 2008, hvor arbejdsløsheden var lavest og frem til december 2012, voksede antallet af kontanthjælpsmodtagere med godt 50.000 fuldtidspersoner. Dermed var den reduktion, man havde opnået i de gode år fra 2004 til 2008, tabt på gulvet. Stigningen i antallet af kontanthjælpsmodtagere fortsatte i 2013 og blev tillige forstærket af udfaldet af dagpengesystemet.

Samtidig med at der samlet set er blevet færre kontanthjælpsmodtagere siden årsskiftet, har antallet af "svage kontanthjælpsmodtagere" stabiliseret sig. Svage kontanthjælpsmodtagere er personer, der ikke regnes som en del af arbejdsstyrken, og som har andre problemer i deres liv end ledighed, fx sygdom, misbrug, store sprogbarrierer eller lignende.

Antallet steg godt nok fra december 2013 til februar 2014 med knap 4.000 fuldtidspersoner, hvilket kan hænge sammen med statistikomlægninger i forbindelse med kontanthjælpsreformen, men siden februar 2014 har antallet ligget relativt stabilt omkring 117.000 fuldtidspersoner.

Selvom det er positivt at gruppen af svage kontanthjælpsmodtagere, som står udenfor arbejdsmarkedet, i det mindste ikke ser ud til at vokse i øjeblikket, er antallet dog meget højt, og den reduktion man opnåede i de gode år fra 2004-2008 er gået fløjten.

At antallet af kontanthjælpsmodtagere falder, og at antallet af svage kontanthjælpsmodtagere har stabiliseret sig, er positivt.Hvor meget af faldet i antallet af kontanthjælpsmodtager, der isoleret kan tilskrives kontanthjælpsreformen og de enkelte elementer i reformen, er dog vanskeligt at afgøre på nuværende tidspunkt, fordi datagrundlaget fortsat er begrænset.

En del af faldet skyldes sandsynligvis reformen, men faldet i antallet af kontanthjælpsmodtagere kan formentlig også tilskrives, at det trods alt er begyndt at gå bedre på det danske arbejdsmarked.

Omtalt af Berlingske d. 18. september 2014