Kontakt

Unge uden job og uddannelse

3 ud af 4 unge på kontanthjælp har ingen uddannelse

Regeringen har netop fremlagt sit forslag til en kontanthjælpsreform ”Alle kan gøre nytte” - regeringen vil skabe et nyt kontanthjælpssystem, hvor målet blandt andet er, at unge får en uddannelse, og at flere får mulighed for at blive en del af arbejdsmarkedet - regeringens initiativ til at give ufaglærte personer på kontanthjælp en uddannelse er den helt rigtige vej at gå, vurderer AE's direktør Lars Andersen.

Unge under 30 år fylder i dag meget i kontanthjælpsstatistikken. Samlet er næsten 54.000 unge på kontanthjælp i Danmark. En ny analyse fra AE viser, at mange på kontanthjælp ikke har en uddannelse, og særligt slemt står det til med de unge uden for arbejdsstyrken, hvor mere end fire ud af fem er ufaglærte. Regering vil med kontanthjælpsreformen etablere en ny indsats for unge uden uddannelse, hvor fokus hele vejen igennem skal være uddannelse.

”Der er foruroligende mange unge uden en uddannelse på kontanthjælp. Det at være ung og uden uddannelse er en giftig cocktail på det danske arbejdsmarked. Derfor er det helt rigtigt, at regeringen fokuserer på, at unge uden uddannelse ikke skal være i kontanthjælpssystemet. De skal i uddannelse,” siger AE’s direktør Lars Andersen.

Med udspillet til en kontanthjælpsreform vil regeringen afskaffe kontanthjælpen for unge under 30 år uden uddannelse og i stedet indføre en uddannelseshjælp. Reformudspillet indebærer ligeledes, at ufaglærte voksne skal have hjælp og støtte, hvis de ønsker at blive optaget på en ordinær uddannelse.

”Uddannelse er den sikreste vej ud af kontanthjælp. Derfor er det alfa og omega, at de unge får en uddannelse. Med en uddannelse i bagagen har man en bedre tilknytning til arbejdsmarkedet, mindre risiko for arbejdsløshed og en mindre risiko for at komme på offentlig forsørgelse. De mange unge uden en uddannelse på kontanthjælp er en kæmpe udfordring, og derfor er det utroligt vigtigt at gribe ind over for lige netop denne gruppe,” vurderer Lars Andersen og fortsætter:

”Der er rigtig god fornuft i at få folk ud af passiv forsørgelse. Både for den enkelte og for samfundet er der store gevinster ved at komme i enten uddannelse eller i arbejde. Med reformen får personer, der modtager kontanthjælp, ret til hjælp og støtte til at komme i job eller uddannelse. Uddannelse er kort og godt det bedste virkemiddel til et stabilt arbejdsliv. Derfor er regeringens initiativ til at give ufaglærte personer på kontanthjælp en uddannelse den helt rigtige vej at gå,” afslutter AE’s direktør