Unge uden job og uddannelse

Unge ufaglærte mænd står uden økonomisk sikkerhedsnet

En stor gruppe på 370000 personer i Danmark er ikke omfattet af et socialt og økonomisk sikkerhedsnet, fordi de hverken er medlem af en a-kasse eller kan få kontanthjælp fra det offentlige - nye tal viser, at hver syvende på arbejdsmarkedet således ikke har nogen mulighed for understøttelse i tilfælde af ledighed.

I tilfælde af arbejdsløshed er der en stor gruppe af personer, der ikke har mulighed for at få offentlig støtte. Personer med medlemskab af en arbejdsløshedskasse (a-kasse) kan få dagpenge, mens resten må søge om kontanthjælp ved kommunen, og her er det langt fra alle, der kan få hjælp af kommunen.

Mange personer i Danmark har intet socialt sikkerhedsnet. Der er således mange, der allerede står helt uden for dagpengesystemet. Ud af de 2,4 mio. beskæftigede står 500.000 udenfor dagpengesystemet. Disse personer vil ikke kunne modtage dagpenge, hvis de mister deres arbejde, og det samlede tal udgør omkring hver femte af alle beskæftigede.

Blandt de 500.000 beskæftigede, der med sikkerhed ikke kan få dagpenge, fordi de ikke er medlem af en a-kasse, er 370.000 også udelukket fra at kunne få kontanthjælp, da familiens formue eller ægtefællens indkomst er for høj – svarende til 3 ud af 4 af alle uden a-kassemedlemskab.

Analysen viser, at 15 procent af alle beskæftigede, ikke har mulighed for at få hjælp i tilfælde af ledighed. Det svarer til hver syvende på arbejdsmarkedet.

I dag er der således en stor gruppe af mennesker i Danmark, der ikke har et socialt sikkerhedsnet. Ideen om, at vi i Danmark har et socialt sikkerhedsnet for alle, viser sig ikke at holde stik.

Mange under 30 år er uden økonomisk sikkerhedsnet
Ser man på, hvem det er, der hverken har mulighed for at få kontanthjælp eller dagpenge, så er det især de unge, der mangler det økonomiske sikkerhedsnet. Ud af de 370.000 beskæftigede, der hverken kan få kontanthjælp eller dagpenge, er hver fjerde under 30 år.

Fordelt på køn er det mest mændene, der står uden økonomisk sikkerhedsnet. Næsten to ud af tre af dem, der hverken kan få kontanthjælp eller dagpenge, er mænd, og ud af det samlede antal beskæftigede, så svarer tallene til, at næsten hver femte mand i beskæftigelse ikke vil kunne få offentlig støtte i tilfælde af ledighed.

Dertil er ledighedsrisiko næsten dobbelt så høj for mænd, som den er for kvinder. Derfor kan man frygte, at rigtig mange mænd kommer til at stå uden økonomisk sikkerhedsnet under den nuværende krise.

Fordelt på uddannelse er der stor variation i, hvem der ikke kan hjælp i tilfælde af ledighed. Af de i alt 370.000 beskæftigede uden mulighed på dagpenge eller kontanthjælp er 40 procent ufaglærte, mens 27 procent er faglærte. Det vil sige, at mere end 2 ud af 3 af alle dem, der hverken kan få dagpenge eller kontanthjælp ikke har en videregående uddannelse.

Når man ikke kan få offentlig hjælp i tilfælde af ledighed, er det en kombination af manglende a-kassemedlemskab og privatøkonomiske forhold. Hvis familiens formue eller ægtefællens indkomst er for høj, kan kommunen afvise ansøgningen om kontanthjælp. Blandt de ufaglærte er andelen uden a-kassemedlemskab markant højere end blandt de højtuddannede.

Fokus på en konsolideret privatøkonomi
Mere end hver ottende beskæftigede vil hverken kunne få dagpenge eller kontanthjælp i tilfælde af ledighed, fordi familien har så stor en formue eller indtægt, at de ud fra lovgivningen kan forsørge sig selv.

AE’s økonomiske prognoser viser, at ledigheden tidligst vender i løbet af 2011. Derfor er det stærkt foruroligende, at godt hver femte dansker på arbejdsmarkedet ikke er medlem af a-kasse, da hovedparten af dem slet ikke kan få nogen offentlig hjælp i tilfælde af ledighed.

I det lys kan man kun opfordre til, at langt flere danskere melder sig ind i en a-kasse. Med et medlemskab af en a-kasse er man sikker på at få hjælp til at klare da daglige udgifter, og alt andet lige får man mere, end hvad kontanthjælpen ville have givet. I sidste ende kan ledighed betyde en økonomisk deroute, hvis man står uden sikkerhedsnet.

Omtalt i Berlingske Tidende d. 22. juni 2010