Videregående uddannelse

Uddannelse betaler sig trods krise og ledighed

Ledigheden blandt nyuddannede er under krisetider dobbelt så høj som ledigheden for den del af arbejdsstyrken, der har de samme uddannelser - den høje ledighed for nyuddannede betyder økonomiske tab både for den enkelte, men også for samfundet, men selv hvis en nyuddannet går ledig i fem år efter endt uddannelse, vil det stadig kunne betale sig, at tage en uddannelse.

Ledigheden for nyuddannede ligger markant over den generelle ledighed, og når der er krise på arbejdsmarkedet, rammes de nyuddannede særligt hårdt. Ledigheden blandt nyuddannede er under krisetider dobbelt så høj som ledigheden for den del af arbejdsstyrken, der har de samme uddannelser.

Generelt har nyuddannede med lange videregående uddannelser sværere ved at finde arbejde sammenlignet med de øvrige uddannelser, men når der er lavkonjunktur forværres ledigheden for alle nyuddannede yderligere uanset uddannelsesvarighed.

Krisen rammer især nyudannede hårdt
I de år hvor der har været mange ledige på arbejdsmarkedet, har nyuddannede fra erhvervsuddannelserne haft en ledighedsprocent på over 15 procent et år efter endt uddannelse.

Værst ser det ud for nyuddannede med lange videregående uddannelser, hvor det er over 20 procent, der må stille sig i ledighedskøen efter endt uddannelse. Med andre ord er hver femte nyuddannet akademiker ledig efter endt uddannelse.

Den gennemsnitlige ledighedsprocent for nyuddannede er på over 15 procent, hvilket er ca. 6 procentpoint højere, end hvis arbejdsmarkedet ikke var i krise.

Uddannelse er vejen frem
Den høje ledighed for nyuddannede betyder økonomiske tab – både for den enkelte, men også for samfundet. Til trods herfor, kan uddannelse stadig betale sig.

Selv hvis en nyuddannet går ledig i fem år efter endt uddannelse, vil det stadig kunne betale sig at tage en uddannelse målt i livindkomst

Når man tager højde for ledighed efter endt uddannelse, så er uddannelse en guldrandet forretning. Naturligvis betyder ledigheden, at såvel bruttoindkomst som disponibel indkomst vil være lavere end ellers i de år, hvor den enkelte er væk fra arbejdsmarkedet, men så snart den nyuddannede kommer i beskæftigelse, går der ikke mange år, før den samlede livsindkomst er højere for uddannede end for ufaglærte.

Hertil vil det danske samfund frem mod år 2019 mangle godt 45.000 faglærte og 105.000 personer med en videregående uddannelse sammenlignet med i dag.

Uanset risikoen for ledighed, er uddannelse vejen frem – både når det gælder den enkeltes afkast, men i særdeleshed også samfundets.

Omtalt af Newspaq d. 4. maj 2010