Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Tsunami-varsel i de kommunale jobcentre

Antallet af nye dagpengemodtagere er eksploderet det seneste halve år, men jobcentrene har stadig det værste tilgode. De forsikrede ledige med under ét års varighed er fordoblet siden sidste år, og antallet af forsikrede ledige med under 13 ugers ledighed er steget med ikke mindre end 150 procent.

Konjunkturomslaget i økonomien har medført en voldsom stigning i antallet af nyledige. Som analysen dokumenter, er antallet af forsikrede ledige, der har været ledige i under ét år, vokset fra omkring 41.000 i 2008 til lige over 80.000 i 2009. Altså omkring en fordobling. Heraf har den voldsomme tilgang af ledige de første måneder af 2009 medført, at antallet af ledige med under 13 ugers ledighed er steget med næsten 150 procent i forhold til sidste år.

Antallet af forsikrede ledige, der har været ledige i under ét år, er vokset fra omkring 41.000 i 2008 til lige over 80.000 i 2009.

Travlheden i landets jobcentre vil vokse i takt med, at de mange nye ledige skal til jobsamtaler og deltage i aktivering. Antallet af jobsamtaler, der skal gennemføres, vil fortsætte med at stige, og stadig flere af de mange nyledige skal deltage i aktive tilbud. Samtidigt må det forventes, at færre langtidsledige forlader ledighedskøen i forhold til det forgangne år, og at tilgangen af nyledige fortsætter. Det vil lægge et massivt pres på de kommunale jobcentre, der til august overtager indsatsen for de forsikrede ledige. Man kan sige, at det er stilhed før storm i jobcentrene.

Derudover viser analyse, at andelen af ledige, der deltager i aktive tilbud, befinder sig på det laveste niveau, når der måles over perioden fra 2000 til 2009. Samtidig er aktiveringsgraden er styrtdykket det seneste år. I april 2009 lå aktiveringsgraden på lige under 16 procent, hvor den til sammenligning lå på over 28 procent i juni 2008, når der korrigeres for sæsonmæssige udsving. Udviklingen i aktiveringsgraden skal ses i sammenhæng med den voldsomme tilgang af nyledige, hvor mange endnu ikke er i målgruppen for aktivering samt det faldende antal langtidsledige. Niveauet kunne imidlertid være højere, hvis rammerne for den aktive arbejdsmarkedspolitik blev udnyttet.

Beskæftigelsesministeriets projekt ”Hurtigt i gang” fra 2005-2006 viste, at en intensiv indsats tidligt i ledighedsforløbet i gennemsnit gav kortere ledighedsperioder. Den bedste medicin mod langtidsledighed er derfor en styrket indsats tidligere i ledighedsforløbet. Det er jo blandt de mange korttidsledige, at morgendagens langtidsledige findes med dertil hørende risiko for marginalisering og udstødning af arbejdsmarkedet. Med den stigende ledighed er det derfor vigtigt, at den aktive arbejdsmarkedspolitik kommer op i et endnu højere gear.

Omtalt i Ugebrevet A4 22.06.2009.