Kontakt

Offentlige finanser

Strammeste finanslov i 25 år

Regeringen lægger med finansloven for 2011 op til en finanslov, der ikke er set strammere siden Kartoffelkuren i 1980’erne - den helt store forskel fra dengang til nu er imidlertid, at mens økonomien under Kartoffelkuren var overophedet, har den spæde økonomisk vækst endnu ikke bidt sig ordentligt fast - frem for at genoprette dansk økonomi, risikerer de markante finanspolitiske stramninger at tage luften ud af opsvinget.

Regeringen lægger i finansloven for 2011 op til en finanseffekt på -0,5 pct.point i 2011. En finanseffekt i denne størrelsesorden vil i givet fald være den største finanspolitiske stramning i 25 år. Ikke siden Kartoffelkuren i 1980’erne har der været gennemført en stramning i samme omfang. 

Hertil kommer, at udbetalinger af SP og selvpensioneringskonti yderligere bidrager negativt til aktiviteten med -0,3 %. Alt i alt vil aktivitetsvirkningen i 2011 derfor trække BNP-væksten ned med 0,8 %.

Flerårig eller ét-årig finanseffekt?
Finansminister Claus Hjort Frederiksen har flere gange givet indtryk af, at finanspolitikken styrker væksten i 2011, selvom billedet reelt er, at regeringens politik bidrager negativt til væksten til næste år.

Det baserer han på den såkaldte ’flerårige’ finanseffekt. Det bemærkelsesværdige er, at man samtidig indregner virkningen af den lavere rente i økonomien. En rente, som jo bekendt ikke er styret af regeringens økonomiske politik.

I beregninger af hvor meget regeringens finanspolitik stimulerer økonomien, er fokus normalt på den ét-årige finanseffekt. Faktisk offentliggjorde Finansministeriet overhovedet ikke den flerårige-finanseffekt i Økonomiske Redegørelse eller Budgetoversigten i hverken maj 2009, august 2009 eller december 2009.

Stramninger kommer på et tidspunkt, hvor væksten fortsat er skrøbelig
Den helt store forskel på stramningerne under Kartoffelkuren og i dag er, at i modsætning til i midten af 1980’erne, hvor økonomien var overophedet, er dansk økonomi i dag fortsat ’afkølet’. Det ses blandt andet af, at Finansministeriet vurderer, at der fortsat er et stort negativt outputgab i 2011 på -2,8 procent. Det vidner om, at der på nuværende tidspunkt stadig er stor ledig kapacitet i økonomien.

Risikoen ved de markante opstramninger er, at en for stram finanspolitik kan have negative virkning på de spæde væksttegn, der ses enkelte steder i økonomien. I den optik er det en farlig finanspolitisk strategi at tro, at det forkølede opsving er selvbærende allerede i 2011.

Omtalt i Information 24. august 2010.