Kontakt

Produktivitet

Sløj produktivitet bremser dansk velstand

I 1998 var Danmark det femte rigeste land i OECD, i dag er vi kun det tiende rigeste - det store problem for den danske velstandsudvikling er ikke arbejdsmarkedet, men derimod en svag produktivitetsudvikling de seneste år.

Et lands bruttonationalprodukt (BNP) per indbygger angiver, hvor meget indkomst der skabes per indbygger. Da inflationen løbende udhuler købekraften, korrigeres BNP for prisudviklingen. En højere indkomst giver mulighed for større materiel behovstilfredsstillelse. Realt BNP per indbygger er derfor en ofte anvendt indikator for velstand. Danmarks BNP per indbygger steg fra 1970 til 2008 knap 100 pct. Det betyder, at en indbygger i Danmark i 2008 i gennemsnit havde en indkomst korrigeret for prisudviklingen, der er dobbelt så høj som i 1970.

I perioden fra starten af 1970’erne og frem til slutningen af 1990’erne kom Danmarks velstandsniveau løbende tættere og tættere på gennemsnittet for top 5 i OECD. I 2000 lå det således kun 12,5 pct. under. I 2007 var afstanden vokset til 22,0 pct.

Havde produktivitetsvæksten ligget på 2,0 pct. om året, svarende til det historiske gennemsnit for de sidste knap 40 år, kunne Danmarks BNP have været løftet godt 250 milliarder

Men det er ikke kun i forhold til toppen, at Danmark mister terræn. Især de seneste år har gennemsnittet for hele OECD halet kraftigt ind på os. I 2000 var afstanden således på 14,5 pct., mens den i 2007 var mere end halveret til 7,1 pct. Afstanden har aldrig været mindre.

Årsagen til det mistede terræn er, at BNP-væksten pr. indbygger i Danmark er gearet kraftigt ned det sidste årti.

Analysen viser, at

  • Blandt de rigeste lande i OECD er det danske arbejdsmarked det, som har bidraget tredje mest til velstandsudviklingen de sidste ti år. Samtidig har Danmark imidlertid haft den tredje dårligste produktivitetsvækst. Det er årsagen til den relative velstandstilbagegang.
  • Produktiviteten voksede fra 2000 til 2008 i gennemsnit med 0,5 pct. om året. Havde produktivitetsvæksten ligget på 2,0 pct. om året, svarende til det historiske gennemsnit for de sidste knap 40 år, kunne Danmarks BNP have været løftet godt 250 mia. Det svarer til godt 45.000 kr. mere i indkomst pr. dansker i dag.

På denne baggrund foreslår AE, at der nedsættes en produktivitetskommission, som kan undersøge spørgsmålet nærmere og komme med bud på, hvordan den danske produktivitet kan forbedres i den kommende tid med demografisk modvind, hvor vi ikke kan forvente store bidrag fra arbejdsmarkedet.

Omtalt i Berlingske Tidende 24. august 2009.