Kontakt

Konjunkturudvikling

Prognose: Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab

Krisen begynder nu for alvor at kunne ses på de offentlige budgetter, og EU er kommet med henstillinger til 20 af de 27 EU-lande - hvis stramningerne, som EU lægger op til, bliver realiseret, vil 6 millioner europæiske job gå tabt - samtidig er der risiko for, at stramningerne resulterer i en europæisk ørkenvandring, hvor ledigheden i Europa bider sig fast på det nuværende høje niveau.

Den økonomiske udvikling viste sig i 2009 fra sin allermest dystre side. I de fleste lande var det særligt første halvår af 2009, som gik hårdt for sig. Derfor oplevede man en stigende grad af pessimisme i løbet af 2009, og stort set alle økonomiske prognoser måtte nedjusteres med flere procentpoint i BNP- væksten.

Samlet var krisen så alvorlig, at man så et decideret fald i den samlede verdensøkonomi – noget man ikke har set siden 2. verdenskrig. Verdensøkonomien står derfor nu på meget skrøbelig grund, hvor man skal finde vejen ud af denne massive krise.

Forventningerne går generelt på, at 2010 vil vise forsigtig lindring til de hårdt prøvede økonomier. Væksten i Danmark forventes at ligge markant under væksten i vores samhandelslande i 2010 og langt fra vores historiske vækst. I 2011 er forventningen en moderat vækst, og først i 2012 ventes hjulene for alvor at være kommet i gang.

Stramninger vil betyde europæisk ørkenvandring
Mens der er ved at komme gang i væksten i Europa, begynder krisen nu for alvor at kunne ses på de offentlige budgetter. EU er kommet med henstillinger om, at 20 ud af 27 EU-lande strammer finanspolitikken i de kommende år.

I gennemsnit anbefales det, at EU-landene strammer finanspolitikken med knap 4 pct. af BNP fra 2010-2014. Sådanne stramninger vil få store konsekvenser for europæisk økonomi. Beregninger i prognosen viser således, at 6 millioner europæiske jobs kommer til at gå tabt som konsekvens af de europæiske stramninger.

Selv i en situation, hvor Danmark undlod at stramme finanspolitikken, som der ellers lægges op til i konvergensprogrammet og regeringens konsolideringsplan, vil dansk økonomi blive hårdt ramt, når vores samhandelspartnere strammer finanspolitikken. Strammer EU-landene finanspolitikken, som EU har lagt op til, viser prognosens beregninger, at det vil koste over 40.000 danske job frem mod 2015.

EU-landene bør derfor i langt højere grad samarbejde om finanspolitikken og ikke kun om pengepolitikken, som tilfældet er i dag. På nuværende tidspunkt fokuserer EU kun på, om underskuddene er for store ud fra monetære hensyn.

EU burde i stedet i langt højere grad fokusere på den realøkonomiske udvikling, og dermed ikke kræve stramninger i dårlige tider, men i højere grad kræve stramninger, når det går godt i økonomien. En sådan politik ville f.eks. forhindre, at nogle lande giver skattelettelser (og dermed stimulerer økonomien) i opgangstider, hvilket medfører for store budgetunderskud (og dermed henstillinger om opstramninger) i dårlige tider.

Omtalt i Information d. 6. maj 2010