Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Mange faglærte sidder fast i ledighedskøen

På to år er antallet af langtidsledige mere end tredoblet - alene i september måned steg antallet af langtidsledige med 1600 fuldtidspersoner, så der nu er knap 55000 langtidsledige - langtidsledigheden blandt de faglærte er firedoblet på to år, så der nu er omkring 20000 langtidsledige.

Antallet af langtidsledige stiger fortsat. I september måned nåede antallet af langtidsledige op på godt 54.600 fuldtidspersoner.

Siden september 2008 er der kommet godt 38.000 flere langtidsledige svarende til en stigning på omkring 230 procent. Det betyder, at der nu er mere end tre gange så mange langtidsledige, end da den økonomiske krise startede.

Faglærte hårdt ramt af krisen
Analysen viser, at antallet af faglærte langtidsledige er steget fra knap 5.000 til omkring 20.000 fuldtidspersoner siden september 2008. Det betyder, at antallet af faglærte langtidsledige er firedoblet siden krisens start.

Når antallet af faglærte langtidsledige sættes i forhold til arbejdsstyrken, er to procent af arbejdsstyrken langtidsledige. Det tal overgås kun af de ufaglærte, der set i forhold til arbejdsstyrkens størrelse, har en langtidsledighedsprocent på 2,3 procent.

Beskæftigelsesministeren synes at have forkert fokus i indsatsen
Ud over at langtidsledighed er et problem for dem, der rammes af langtidsledighed, kan de mange langtidsledige også blive et alvorligt samfundsøkonomisk problem.

Al erfaring viser, at jo længere tid, man har været ledig, des vanskeligere er det igen at komme i job. De langtidsledige risikerer dermed at stå tilbage på perronen, når der igen kommer gang i økonomien. Det vil reducere det effektive arbejdsudbud, og det kan påvirke den samfundsøkonomiske udvikling.

Langtidsledighedspakken ”Stærkere ud af krisen – bekæmpelse af langtidsledighed” fra foråret 2010 synes ikke at være slagkraftig nok til at bekæmpe langtidsledigheden.

Hvis man f.eks. ser på udgifterne til initiativerne i langtidsledighedspakken, skønnes de at udgøre knap ½ mia. kr. fra medio 2010 til ultimo 2014. Til sammenligning reducerer man udgifterne til den aktive indsats i aftalen ”En aktiv beskæftigelsesindsats der virker” fra november 2010 med mere end ½ mia. kr. årligt.

Det vil sige, at man alene i et enkelt år reducerer udgifterne til aktivering af ledige med mere end udgifterne til hele langtidsledighedspakken, der er spredt ud over årene 2010-2014. På trods af, at der er gode initiativer i langtidsledighedspakken, er der i for stor udstrækning tale om vinduespynt.

Omtalt i Ugebrevet A4 d. 20. december