Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Langtidsledigheden stiger

Antallet af langtidsledige er igen begyndt at stige - siden februar måned er antallet af langtidsledige steget med omkring 8000 fuldtidspersoner eller godt 48 procent, så der i september var knap 24600 langtidsledige. Tallet forventes at stige i den kommende tid.

Ny analyse fra AE viser, at antallet af langtidsledige siden februar er steget med omkring 8.000 fuldtidspersoner eller 48 procent, så der i september var knap 24.600 langtidsledige.

Stigningen har været størst blandt de forsikrede ledige, hvor der er kommet 6.200 eller 58 procent flere langtidsledige. Blandt de arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere er der kommet knap 1.800 eller knap 31 procent flere langtidsledige.

Analysen viser samtidig, at væksten i antallet af langtidsledige er taget til de seneste måneder. Henover sommeren steg langtidsledigheden med omkring 1.000 fuldtidspersoner om måneden. Men i både august og september er der kommet 2.000 flere langtidsledige.

Samlet set er 15 procent af de forsikrede ledige nu langtidsledige. Andelen af langtidsledige ligger derfor fortsat på et lavt niveau sammenlignet med tiden før 2006, men tallet forventes at stige i den kommende tid.

Beskæftigelsessystemet står over for store udfordringer
Med det markante fald der har været i den økonomiske aktivitet igennem 2008 og i starten af 2009, står vi midt i den største vækstkrise i nyere tid. Selvom de økonomiske hjul begynder at rulle fremad igen, og vi får positive økonomiske vækstrater de kommende år, bliver fremgangen for langsom til at trække gang i arbejdsmarkedet igen.

I vores seneste prognose forudså vi ingen vending på arbejdsmarkedet før efter 2011. Beskæftigelsen forventedes at falde med samlet set 180.000 personer i 2009,2010 og 2011. Samtidig forventede vi, at arbejdsløsheden ville stige til 6¼ pct. i 2011. Den nye Finanslov for 2010 ændrer ikke nævneværdigt på dette billede. Vi står stadig til at miste den fremgang, der har været på arbejdsmarkedet under det seneste opsving. Det er en meget alvorlig udvikling, der kalder på flere initiativer. Der er både råd og plads til at lempe finanspolitikken mere.

Med udsigt til markant flere arbejdsløse vil langtidsledigheden også fortsætte med at stige markant de kommende år. Det er derfor afgørende, at der gøres alt for at arbejdsløsheden ikke bider sig fast. Det kræver, at den aktive arbejdsmarkedspolitik er helt oppe i omdrejninger – bl.a. med tilbud til tiden. Derudover bør man benytte de konjunkturmæssige muligheder til at få givet arbejdsstyrkens uddan-nelsesniveau et tiltræng løft. Det gælder både i forhold til de unge, men også i forhold til voksen- og efteruddannelsesindsatsen.

Omtalt i Politiken 17. december 2009.