Offentlige finanser

Hver tredje nyuddannede går direkte ud i arbejdsløshed

Nye tal fra AE viser, at mindst hver tredje nyuddannet går direkte ud i arbejdsløshed efter endt uddannelse, hvilket er en fordobling siden 2008 - samtidig er antallet af nyuddannede, der har været ledige i mindst 6 måneder, næsten tredoblet siden 2008. Udviklingen er ikke kun alvorlig for de nyuddannede men også for dansk økonomi.

Andelen af nyuddannede, der går direkte ud i ledighed efter endt uddannelse er mere end fordoblet siden 2008. Af de 62.000 nyuddannede fra erhvervskompetencegivende uddannelser i 2010 har hver tredje oplevet mindst en måneds ledighed, og hver syvende har været ledige i mindst et halvt år

Således var mere end 8.000 af de nyuddannede fra 2010-årgangen ledige i mindst 6 måneder, hvilket svarer til en ledighedsprocent på 13,5 procent.

Nyuddannede bliver særlig hårdt ramt når konjunkturerne rammer fordi nyuddannede er meget afhængige af de job-åbninger, der bliver skabt. Da krisen ramte steg arbejdsløsheden, og antallet af nye jobmuligheder blev meget begrænset.

Derved blev det meget vanskeligt for de nyuddannede, der skulle ud og søge deres første job side og side med andre ledige, der modsat nyuddannede har mere erfaring at trække på.

Med tiden er der kommet endnu flere nyuddannede ud fra landets uddannelsesinstitutioner så konkurrencen om at finde et arbejde, er kun blevet vanskeligere for de nyuddannede.

Ofte går nyuddannede arbejdsløse i en kortere periode lige efter uddannelsen er færdiggjort, hvor de søger arbejde – det kaldes søgeledighed. Derfor er det bedre at se på dimittendledighed af en vis varighed, når effekterne af dimittendledighed skal vurderes.

Andelen af nyuddannede med mindst 6 måneders ledighed, er mere end fordoblet siden 2008. For de nyuddannede i 2008 var gennemsnitligt 4,9 procent ledige i mindst 6 måneder, mens andelen af ledige i 2010 lå på 13,5 procent.

Den aktuelle dimittendledighed nærmer sig det høje niveau fra 1990’erne og begyndelsen af 00’erne, og dermed nærmer den aktuelle dimittendledighed sig et historisk højt niveau.

Samlet set er regningen for den høje dimittendledighed frem til 2011 på 1,1 mia. kr. på kort sigt og knap 800 mio. kr. på længere sigt. Det samlede tab er både en effekt af lavere timeløn for dem, der finder arbejde, og lavere beskæftigelse.

Omtalt af P3-nyhederne og Radioavisen 21. februar 2012.