Kontakt

Ulighed

Gennem 00’erne har Danmark haft Vesteuropas største stigning i ulighed

Mens Danmark i 2001 var det vesteuropæiske land med den mindste ulighed, er vi nu rutsjet ned på en ottende plads - ser man på udviklingen i ulighed, har Danmark haft den største stigning i uligheden i perioden 2001-2010 blandt de vesteuropæiske lande - det viser nye tal fra Eurostat.

Ifølge tal fra Eurostat havde Danmark i 2001 den laveste ulighed blandt de europæiske lande. Målt på den såkaldte ”Gini-koefficient” havde Danmark en ulighed på 22 i 2001, hvilket var rekordlavt i Europa.

Siden 2001 er Danmark støt rykket ned ad listen, og med de seneste tal fra Eurostat er Danmark nu nummer 8 blandt vesteuropæiske lande. De syv lande, der nu har en større grad af lighed end Danmark, er dels de nordiske lande og dels Holland, Østrig og Belgien.

Ser man på udviklingen fra 2001-2010, er Danmark det vesteuropæiske land med den største stigning i uligheden over perioden.

Ifølge Eurostats opgørelse er uligheden således steget med knap 5 point fra 22,0 i 2001 til 26,9 i 2010. Det er den største stigning blandt de vesteuropæiske lande. Det står i stor kontrast til udviklingen i f.eks. Norge og Finland, der har oplevet et fald i uligheden over hele perioden.

En stor del af forklaringen på stigning i uligheden i Danmark over hele perioden er den fordelingspolitik, der er ført.

For det første har det haft stor betydning, at huspriserne steg voldsomt i starten af perioden bl.a. som konsekvens af ejendomsværdiskattestoppet og indførelsen af en række nye lånetyper.

For det andet er der gentagne gange blevet givet skattelettelser i toppen af indkomstfordelingen, mens familier, der ligger i bunden af indkomstfordelingen, har fået reduceret ydelserne. Det er tilfældet for f.eks. starthjælpen, introduktionsydelsen, kontanthjælpsloftet og 450-timers reglen.

Omtalt af Ritzau d. 22. august 2012