Kontakt

Ufaglærte

De højtuddannede er kommet bedst igennem krisen

Der har i debatten den seneste tid været fokus på, at højtuddannede skulle være blevet særlig hårdt ramt af den økonomiske krise - på baggrund af alle tilgængelige nationale statistikker viser denne analyse imidlertid, at dette ikke harmonerer med virkeligheden - alle tal peger nemlig på, at de lavest uddannede faktisk er den gruppe, der har betalt den højeste pris for krisen.

Debatten om, hvordan krisen har ramt uddannelsesgrupperne i Danmark, har med Eurofunds rapport 'Shifts in the job structure in Europe during the Great recession' fokuseret på, at de højst uddannede skulle være særligt hårdt ramt af den økonomiske krise. Og da DA omtaler rapporten i magasinet Aganda, får man det indtryk, at de højstuddannede beskæftigelsesmæssigt har været hårdest ramt under krisen.

Beskæftigelsen blandt de faglærte faldt da også ganske rigtigt med omkring 45.000 personer fra slutningen af 2008 til slutningen af 2009. Det viser tal fra Den registerbaserede Arbejdsstatistik (RAS), som AE har analyseret. Personer med videregående uddannelser oplevede imidlertid intet fald i beskæftigelsen i denne periode. Det gjorde til gengæld personer med grundskole som højeste uddannelsesniveau. Her var faldet i beskæftigelsen på godt 68.000 personer, svarende til næsten 60 procent af det samlede beskæftigelsesfald.

Beskæftigelsesfrekvensen for de ufaglærte er faldet mest
Udviklingen bekræftes, når man ser på, hvilke uddannelsesgrupper, der har oplevet det største fald i beskæftigelsesfrekvensen. Her er frekvensen for personer med grundskole som højeste uddannelse faldet fra 60,1 procent til 55,1 procent - altså et fald på 5,0 pct.-point. Til sammenligning er faldet for akademikere blot 1,8 pct.-point.

Dermed er konklusionen faktisk, at de højtuddannede har vundet markedsandele under krisen, mens de lavtuddannede har tabt markedsandele.

Flere andre statistikker bekræfter billedet af, at de ufaglærte er ramt hårdest
Tallene fra RAS bekræftes af Arbejdsmarkedsstyrelsens DREAM-database. DREAM-registeret bekræfter faldet i beskæftigelsesfrekvensen blandt de ufaglærte fra 2008-2009 og arbejder desuden med et yderligere fald mellem 2009 og 2010, således at det samlede fald i beskæftigelsesfrekvensen blandt ufaglærte ender på 6,2 pct.-point. Til sammenligning er faldet for akademikere mellem 2008-2010 på blot 0,6 pct.-point.

AKU-beskæftigelsen, som indsamles af Danmarks Statistik og blandt andet bruges af Eurostat, bekræfter ligeledes billedet for de lavtlønnede. Her fremgår det, at beskæftigelsen fra 2. kvt. 2008- 2. kvt. 2011 er faldet med 114.000 personer. Her udgør de ufaglærte hele 96.000, mens beskæftigelsen for akademikere er steget med 13.000.

Eurofonds konklusioner ved siden af virkeligheden på arbejdsmarkedet
Som det fremgår af analysen, er der faktisk modstrid imellem, hvad de tilgængelige statistikker viser, og at krisen skulle have skabt flere lavtlønnede danske job sådan som DA i Agenda refererer Eurofond-analysen for.

Det er rigtigt, at den økonomiske krise også har ramt de højest uddannede – navnlig i kraft af højere dimittendledighed. Men alle tilgængelige nationale statistikker fra Danmarks Statistik peger på, at det klart er de lavest uddannede, der er hårdest ramt af krisen – og det gælder både, når man ser på registerbaserede beskæftigelsesstatistikker, Arbejdskraftundersøgelsen (AKU) samt udviklingen i bruttoledigheden.

Omtalt af Ugebrevet A4 d. 24. november 2011.