Uddannelse

Danskernes indkomst topper i slutningen af 40'erne

Den gennemsnitlige dansker tjener mest i slutningen af 40'erne, men set over de forskellige uddannelsesgrupper er der faktisk stor forskel på, hvornår i livet man tjener mest - lavtuddannede tjener mest i de unge år, mens højtuddannede tjener mest i fra 50-års alderen og frem til 80-års alderen.

Ufaglærte når som hurtigst den højeste indkomst, nemlig som 46-årige, mens personer med uddannelse i bagagen typisk er nogle år ældre. Gør man den samlede indkomst op gennem livet, er der ingen tvivl om, at de danskere, der har fået en erhvervskompetence-givende uddannelse, tjener mange millioner mere end ufaglærte. Selv blandt personer med samme uddannelse er der stor forskel på at være i midten af 50'erne og i 20'erne. For flere af uddannelsesgrupperne i analysen er den højeste indkomst, der optræder i de middel-sene år, 7-8 gange større end indkomsten i 25-årsalderen.

De store variationer i danskernes indkomst betyder, at der er stor forskel på forbrugsmulig-hederne både mellem generationerne og uddannelsesgrupperne. De yngre generationer og de lavest uddannede har langt mindre til forbrug end midaldrende og højtuddannede.
Indkomstprofilerne i analysen viser, at selvom højtuddannede i de helt unge år ikke har så høj en indkomst, så tjener det sig rigeligt ind at tage en uddannelse, da uddannede allerede tidligt i livet "løber fra" de ufaglærte, når det gælder den samlede livsindkomst.

Omtalt af Politiken den 3. september 2012