Kontakt

Ulighed

Danmark har den næststørste stigning i fattigdommen i Europa

Mens Danmark i 2001 havde den laveste andel af fattige i Europa, er vi nu røget ned på plads nummer 11 - siden 2001 er fattigdommen steget med næsten 80 procent i Danmark, hvilket er en stigning som kun Letland kan matche - fremadrettet er der intet, der tyder på, at fattigdommen i Danmark falder.

Ifølge Eurostat havde Danmark i 2001 en fattigdomsandel på blot 4 pct., når fattigdom opgøres som personer med en indkomst under 50 pct. af medianindkomsten. Det var sammen med Tjekkiet og Finland den laveste andel af fattige i Europa i 2001.

Opgøres fattigdommen med OECD’s fattigdomsgrænse, hvor fattige er defineret ud fra om deres indkomst er mindre end 50 pct. af medianindkomsten, havde Danmark den laveste andel af fattige i 2001.

Siden 2001 er fattigdommen dog steget voldsomt i Danmark. Baseret på de nyeste tal fra Eurostat, er Danmark gået fra en 1. plads i 2001, til nu at ligge på en 11. plads over lande med den laveste andel af fattige.

Fra at Danmark ifølge Eurostat havde en fattigdomsandel på 4 pct. i 2001 er denne andel steget til 7,1 pct. i 2009.

Oplister man landene efter hvilke lande der har oplevet de største stigninger i fattigdommen kommer Danmark ind på en 2. plads. Kun Letland har oplevet en større stigning i fattigdommen.

I Danmark er fattigdommen således steget med næsten 80 pct. siden 2001. Til sammenligning er fattigdommen som gennemsnit i EU-15 landene i samme periode vokset med under 7 pct.

Fremadrettet forsat mange fattige
En stor del af forklaringen på stigning i fattigdommen i Danmark er den fordelingspolitik, der er ført. Først og fremmest fordi, man har reduceret ydelserne for dem der ligger i bunden af indkomstfordelingen. Det er tilfældet for f.eks. starthjælpen, introduktionsydelsen, kontanthjælpsloftet og 450-timers reglen.

Fremadrettet er der ikke noget der tyder på, at fattigdommen i Danmark falder. I 2010 trådte Forårspakke 2.0 i kraft, og ifølge beregninger fra Finansministeriet får denne skattepakke uligheden til at stige.

Derudover vil stramningen af 450-timersreglen, forkortelsen af dagpengeperioden og faldet i børnefamilieydelsen fremover være med til at reducere indkomsterne for dem i bunden, hvilket ligeledes trækker i retning af en større fattigdom.

Omtalt af Politiken d. 7. juni 2011